Ara 23, 2024, 10:01 ÖS

Haberler:

Merhaba Lütfen destek için
Forumdaki ekleri semaları görebilmeniz için lütfen üye olunuz teşekkürler
Please register to see attachments and diagrams in the forum


ALICI VE VERİCİLERDE GENEL OLARAK BOBİNLER ,

Başlatan Yörük, Ara 12, 2020, 08:35 ÖS

« önceki - sonraki »

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Yörük

İndüktör(BOBİN ), iletken bir telin sarılarak bobin halini alması ile oluşturulan bir devre elemanıdır. Üzerinden akım geçen her iletken tel manyetik alan oluşturur.

Bobinler aslında radyo frekanslarının en önemli parçalarındandır ,görünüşte basit bir tel parçası olarak algılansada yaptığı iş çok büyüktür ,ek dosyada geniş kapsamlı pdf  dosyadan faydalanabilirsiniz ,,

Üzerinden akım geçen bir telin oluşturduğu manyetik alan.
Bu özellik, indüktörün elektrik enerjisini manyetik alan olarak depolayabilmesini sağlar. Çoğunlukla indüktörlerde manyetik alanın gücünü arttırmak için tel ferromanyetik bir malzemeden (örneğin demir) yapılma bir çekirdeğin etrafına sarılır.


Farklı tipte indüktör çeşitleri
İndüktörün Özellikleri:
İndüktör ile ilgili bilmemiz gereken en önemli özellik, indüktörün üzerinden geçen akım ani olarak değişemez. Üzerinden geçen akımın oluşturduğu manyetik alan; indüktör akımının aniden değişmesi yerine, seviyeli olarak artması ya da azalmasına sebep olur.



Yukarıdaki osiloskop görüntüsünde üstteki dalga, indüktör üzerine uygulanan gerilimi, alttaki dalga ise indüktörün akımını göstermektedir. Görüldüğü gibi kare dalganın pozitif kısmı indüktör üzerinde zamanla artan bir akım oluşturuyor; gerilim ortadan kalktığında ise indüktördeki oluşan akım aniden kaybolmak yerine azalarak yok oluyor.

İndüktör, elektrik devreleri ve denklemlerde L harfi ile gösterilir. Birimi Henry (H)'dir.


İndüktör devre sembolü
İndüktörün Manyetik Alan Formülü:
Bir indüktörün üzerinden elektrik akımı geçtiğinde manyetik alan oluşturduğunu söylemiştik. Bu oluşan manyetik alanı aşağıdaki formül ile hesaplayabiliriz:


İndüktörün manyetik alan formülü.
Burada;

B -> Manyetik alanı
µ -> Havanın manyetik geçirgenliğini
n -> İndüktörün birim uzunluğundaki sarım sayısını
l -> İndüktörün uzunluğunu
ifade etmektedir.

Bobin Ne İşe Yarar?
İndüktörler üzerinden akan elektrik akımının değişimi yavaş olduğundan, güç kaynaklarında ve sinyal işleme devrelerinde filtre görevinde kullanılır. Farklı sarım sayılarına sahip iki adet bobinden oluşan trafolar ise, AC gerilimin yükseltilmesinde veya alçaltılmasında kullanılırlar. Ayrıca manyetik alan depolama özellikleri sayesinde indüktörler, anahtarlamalı güç kaynaklarında da kullanılır.

Bobinin DC'de Davranışı
Bobin temelde sarmal haline getirilmiş bir tel parçasından ibaret olduğu için DC gerilimde devremizin herhangi bir yerinde bulunan tel veya kablodan farksız şekilde davranır.

İndüktör Çeşitleri:
Diğer ismi olan bobinden de anlaşılacağı üzere indüktörler, iletken bir telin sarmal hale getirilmesi ile meydana gelir. Üzeri yalıtkan kaplı bir iletken teli (tercihen tek damarlı) herhangi bir silindirik cisim etrafında sararak kendi indüktörümüzü oluşturmamız mümkündür. Bu bahsetmiş olduğum tel cinsini piyasada bobin teli ismiyle bulabilirsiniz.

MURAT20

merhaba 
Bobinler basit gibi görünselerde aslında işlevsel olarak basit değildirler .
sarım sayısı şekli kalınlığı endüktansı iyi çalışılması gereken bir ders teşekkürler

TA3BBK

Alıntı yapılan: MURAT20 - May 16, 2023, 07:29 ÖSmerhaba
Bobinler basit gibi görünselerde aslında işlevsel olarak basit değildirler .
sarım sayısı şekli kalınlığı endüktansı iyi çalışılması gereken bir ders teşekkürler
merhaba;

Bobin konusu gerçekten hem alıcıda hem de vericide çok çok önem arz etmektedir ,yarım tur fazlalık yada az sarım herşeyi yerle bir etmeye gerçekten yerle bir etmeye yeterlidir ,elimizden geldiğince dökumanlar eklemeye çalışıyoruz teşekkürler