Ara 24, 2024, 01:51 ÖÖ

Haberler:

Merhaba Lütfen destek için
Forumdaki ekleri semaları görebilmeniz için lütfen üye olunuz teşekkürler
Please register to see attachments and diagrams in the forum

27MHZ POWER KATI

Başlatan Yörük, Ara 14, 2020, 07:33 ÖS

« önceki - sonraki »

0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Yörük

Merhaba Cb telsizlere 27mhz için dizayn edilmiş maliyeti düşük  yaptığı iş büyük bir powerkatı şeması ekte yer almakta toroidler burada önem arzmektedir  sarımsayılarına dikkat ederek uygulandığında 60 watt güç elde etmek mümkün ,kaliteli bir adaptör ile beslediğinizde sağlıklı çalışacaktır kolay gelsin

Yörük

2 adet daha power şeması 28mhz için transistörlerde değişiklik yaparak uygun bir şekilde güç elde edilebilir ,

Yörük

burada pdf de olan dosya 16n60 ile uyguladığımız cb power katıdır 40 watt almak mümkündür ,,malzeme listesini ,ekleyeceğim ,,

seyyahnet

Alıntı yapılan: ServetBayar - Ara 18, 2020, 02:43 ÖSburada pdf de olan dosya 16n60 ile uyguladığımız cb power katıdır 40 watt almak mümkündür ,,malzeme listesini ,ekleyeceğim ,,
Merhaba. 
Yerleştirme planı olsaydı yapmak isterim.
İyi çalışmalar

Yörük

Alıntı yapılan: seyyahnet - Ara 18, 2020, 06:29 ÖS
Alıntı yapılan: ServetBayar - Ara 18, 2020, 02:43 ÖSburada pdf de olan dosya 16n60 ile uyguladığımız cb power katıdır 40 watt almak mümkündür ,,malzeme listesini ,ekleyeceğim ,,
Merhaba. 
Yerleştirme planı olsaydı yapmak isterim.
İyi çalışmalar
merhaba Hoşgeldiniz öncelikle daha verimli bir devremiz daha var onu  yapalım bu biraz daha sade olmasına karsın ,
kullanılan transistörler çok dyanmıyordiye belirtti arkadaşlar ,,saygılar yeni bir devre daha ekliyorum , saygılar

Yörük

merhaba  bu devre Sayın MEHMET DİVİLİ TARAFIN DAN DİZAYN EDİLMİŞ VE UYGULANMIŞ BİR DEVREdir ,
yazı kendisinden alıntıdır ,Transistörler piyasada bulunabilen türden. Şemada P16NF06 olarak verilmiş. Bu transistörler hem çok ısınıyor hem dayanıksız hem de 20 watttan fazla vermiyor. Onun yerine IRFP250 kullandım hem daha dayanıklı hem de daha yüksek watt almak mümkün oluyor. Ben 55 watta kadar gördüm ancak Mosfetler ısınmaya başlıyor. Zorlamamak için 40 watt civarına ayarladım bıraktım.Parçalar piyasada ucuz ve kolay bulunabilen türden. Küçük ve basit olması da devrenin artıları arasında.

MALZEME LİSTESİ

KAPASITÖRLER:

1 100 to 220 µf electrolytic capacitor [C1]
1 10 µf electrolytic capacitor [C2]
4 .1 µf disc capacitor (marked .1 or 104) [C3,8,10,13]
2 560 pf disc capacitor (marked 560 or 561) [C4,7]
2 330 pf disc capacitor (marked 330 or 331) [C5,6]
2 .001 µf disc capacitor (marked .001 or 102 or 1000) [C11,12]
1 .01 µf disc capacitor (marked .01 or 103 or 10 nf) [C9]

DİRENÇLER:

3 1 K ohm resistor (brown-black-red) [R1,5, TP1]
1 6.8 K ohm resistor (blue-gray-red) [R2]
2 10 K ohm resistor (brown-black-orange) [R3,12]
1 470 ohm resistor (yellow-violet-brown) [R6]
1 100 K ohm resistor (brown-black-yellow) [R7]
2 270 ohm resistor (red-violet-brown) [R8,9]
1 51 ohm resistor (green- brown-black) [R10]
1 2.2 K ohm resistor (red-red-red) [R11]
1 5 K potentiometer (marked 502M) [R4]

YARI İLETKENLER:

1 Zener diode, 6.2 volt  [D1]
2 1N4148 type signal diode [D2,3]
1 1N4002 tipi siyah epoxy diode [D4]
2 Power MOSFET transistor (marked P16NF06) [Q1,2] (Farklı mosfetlerle belki daha yüksek güç elde edilebilir. Ben IRF250  Kullandım.)
2 2N3904 NPN transistor [Q3,4]
1 221334 PNP transistor [Q5] (2N3906 da oluyor)

DİĞER COMPONENTLER:

3 sarı toroid [L1,2,3]
1 10 µH bobin [L4]
1 2 delikli küçük toroid [T2]
1 2 delikli büyük toroid [T1]

Yörük

ÖNEMLİ KRİTİK BÖLGELER:

Devrede biri küçük biri büyük olmak üzere 2 toroid trafo var. Sarım şekli ve sayıları şu şekilde:

T1 (Büyük trafo):İlk sarım 3 tur sarılacak. Diğer tarafa  sarımda ise 1 turdan sonra ortak uç çıkarılıp sonra sarıma devam edilerek toplam 2 tur sarılır.

T2 (Küçük Trafo):İlk sarım 8 tur sarılacak. Diğer tarafa ise 1. turdan sonra ortak uç çıkarılır ve sarıma devam edilerek 6 tur sarılır.

L1 ve L3 19 tur sarılır L2 ise 22 tur sarılır. (Burada ben filtre katını yapmadım elimde hazır eski bi HF cihazdan söktüğüm filtre katı vardı onu kullandım.)

AYARLANMASI:

Devreyi tamamladıktan sonra ayarı şu şekilde yapıyoruz. Önce R4 bias potunu saat yönü tersine sonuna kadar çeviriyoruz. Beslemeyi bağladıktan sonra T1 deki  1K lık direncin ucundan 5v görmemiz gerekiyor.Daha sonra anten çıkışına Dummy load veya uygun anteni takıyoruz.Geçici olarak Q3 transistörünün kollektörünü şaseye bağlıyoruz.Bu durumda PA ya güç uyguladığımızda doğrudan göndermeye geçecektir. Pa ya RF girişi vermeden beslemeyi bağlayarak çektiği akımı ölçüyoruz. R4 bias potunu yavaş yavaş saat yönünde çevirerek Miliampermetrede 250mA okuyana kadar ayar yapıyoruz. (500mA üzerine çıkmayın.) Bu ayarı yapınca T1 test ölçüm ucundan 3.2 ile 3.5 v arası bir voltaj okumamız gerekiyor. Bu ayarı yaptıktan sonra Q3 teki gecici bağlantıyı tekrar çıkarıyoruz. Devremize 1 veya  2 watt rf girdiğinde röleden klik sesini duymamız gerekiyor.

Devrenin giriş kısmına  2 watt girdiğinizde 40 wata yakın alıyorsunuz.. Full göndermede devre 4A kadar akım çekiyor.

Devremizin RF giriş kısmında bi anahtarlama bölümü mevcut. Watt girildiğinde 12v röle PA katını devreye sokuyor. Mosfetlere mutlaka soğutucu takılmalı.Mehmet Divili Hocamızın orjinal uyguladığı bir devredir,,layoutdosyasını çizip ekleyeceğim saygılar

ÇALIŞMA VİDEOSU: http://youtu.be/NoidTNvBkzk

seyyahnet

Merhaba.
Paylaşımınız için teşekkürler
İyi çalışmalar

Yörük

Merhaba power katımızın layoutdosyası pdf olarak ektedir ,,kolay gelsin iyi çalışmalar ,

Yörük

150watt cb için 4 mosfetli lienear devre

Yörük

150 wattt rf  power

Yörük

Oca 02, 2021, 02:28 ÖS #11 Son düzenlenme: Oca 02, 2021, 08:04 ÖS ServetBayar
gene ırf 520 ile yeniden dizayn ettiğim bir pa katı devresi 5 watt girdiğinizde rahatlıkla 80n ile 120 watt arası alabileciğiniz bir devre oldu ,torid trafo birisi selenoid diye tabir ettiğimiz boru tipi ile sarılacak digeri küçük toroid siyah 30-100mhz ararsı çalışan bir toroid trafo lakin farklı renkelerdekiler çalışmayacak tır bulabilirseniz t50-10 siyah  renk kodlu  olacak od =12.,7mm/dış çap ıd =7.70mm iç çap  ht=4.83mm yüksekliği kalınlığı olmalıdır (lakin bazen ölçüler tutsada  toroidlerde frekans tutmayabiliyor ,,onlardada hiylecilik yapılıyor ,, ama siyah toroidler olasıklı çalışıyor ,,

Yörük

Alıntı yapılan: ServetBayar - Ara 16, 2020, 08:24 ÖS2 adet daha power şeması 28mhz için transistörlerde değişiklik yaparak uygun bir şekilde güç elde edilebilir ,
bu ilk başdaki şema yı 2N 6081  transistör ile dizayn edip 40 watt gibi bir çıkış almayı başardık ,13.5 volt besleme ile 40 watta 5.3 amper akım çekiyor ,nerdeyse sifir harmonikle çivi çakıyor yayını , mrf çok pahalı olduğu için daha değişik transistörler ile uygulama yapmak mümkün ,

Yörük

Merahaba ,
Mosfetler ile oluşturulmuş güzel iki devre şeması dah arşive ekliyorum ki çalışan devrelerdir tabii üzerlerinde kullanılan mosfetler görece olarak pahalı ve piyasada zor bulunabilir lakin ıfp250-ırf 610 -ırf 520 gibi transisstörler ile daha değişik modeller ,ile denenebilir ,,devre yapısına dikkat eder isek tüm bağlantılar yakınen dizilmiş tir ,

Yörük

Alıntı yapılan: ServetBayar - Ara 16, 2020, 08:24 ÖS2 adet daha power şeması 28mhz için transistörlerde değişiklik yaparak uygun bir şekilde güç elde edilebilir ,
sekil 1 deki sema yı 2n6081 transitörle uyguladım 40 watt net güç aldım ,27mhz de , puspull yapılır ise daha fazla güç alınabilir ,